Ska ni ställa ut på mässa? Då har ni kommit rätt! Att ställa ut på mässa är både roligt och givande men det kräver också en hel del arbete. Även ni som är rutinerade mässutställare kan säkert känna att det skulle underlätta att ha en ”manual” som ni kan följa steg för steg för att undvika att något glöms bort. Idag är er lyckodag för det är precis en sådan manual som vi har tagit fram och som ni nu enkelt kan ladda ner i slutet av denna artikel. Med det sagt så menar vi inte att ni ska scrolla förbi artikeln för att komma till listan. Nej, läs och begrunda våra tips först.
INFÖR MÄSSAN
Börja med att boka in datumen för mässan i din kalender och boka en monterplats. Tänk på att besökarna oftast går ”högervarv” i lokalerna och monterplatser i början av högervarvet brukar vara de som generera flest besökare. När platsen är bokat är det dags att börja planera. Var ute i god tid och gör en ordentlig planering så kommer det andra arbetet flyta på bättre sen. Det viktigaste i planeringen är att ni fundera över vad ert syfte och mål är med deltagandet. Har ni det klart för er så får ni ut mer av mässan och ni kan lättare skapa en röd tråd genom allt ni gör, innan, under och efter mässan.
I början av planeringsfasen bör ni sätta upp en budget så ni vet inom vilka prisklasser ni kan röra er. Kontakta monterleverantörer och ta in offerter för att få en uppfattning om vad monterlösningarna kostar. Ha gärna skisser eller referensbilder till hands så är det lättare för mässleverantören att ta fram rätt pris. Glöm inte andra kostnader som t.ex. kostnad för monterplatsen, eventuella giveaways, grafisk hjälp för tryckfärdiga original, broschyrer osv.
När ni bestämt er för en monter är det bra att vara ute i god tid med att beställa den. På så sätt har ni möjlighet att hinna montera ihop den innan mässan. Skulle det vara något som behöver kompletteras så ska det helst finnas tid för det. Under provmonteringen är det lämpligt att packa alla verktyg och redskap som ni märker att ni behöver. Detta skulle kunna vara sax, tejp, skarvsladdar, skruvmejsel och liknande.
Skapa ett team till mässan och dela ut ansvarsområden. Vem ansvarar t.ex. för transport och montering, vem ansvarar för att dokumentera på sociala medier, vem ska stå i montern och vem ansvarar för tekniken? Det är bra om det är så pass många i teamet så att det finns möjlighet för någon att lämna montern och mingla runt på mässan.
I marknadsföringssyfte är det bra om ni sprider information om att ni kommer delta på mässan. Använd er av t.ex. sociala medier, nyhetsinlägg på hemsidan och nyhetsbrev. Bjud in till möte i montern och skicka med en ”karta” över mässlokalen och er monters placering.
UNDER MÄSSAN
För att fånga besökarnas uppmärksamhet är det bra om er monter sticker ut från mängden. Det finns många olika sätt att göra det. I artikeln ”Så sticker du ut på mässan” kan ni läsa några tips om just det. Men det räcker inte med att fånga deras uppmärksamhet, ni vill ju locka in dem i montern också. För att lyckas med det kan det vara bra att ha en aktivitet eller en tävling. På så sätt får ni en isbrytare som öppnar upp till samtal. Att ha giveaways kan också vara en bra isbrytare och samtidigt ett sätt att få besökaren att komma ihåg er, även efter mässan.
För att ge ett professionellt intryck ska montern vara enhetlig och tydligt framhäva ert budskap. Era kläder ska vara genomtänkta och det ska vara ordning i montern. Inga jackor, väskor, kartonger eller skräp ska ligga synligt. Se till att ni har förvaringsutrymmen, dolt för besökarna, för dessa föremål. Tänk på att aldrig lämna montern obemannad och att personalen som står i montern inte ska sitta ner, äta eller prata i mobilen. Även om det är mobilförbud i montern så är det bra om de som har ”rast” från att stå i montern ser till att hålla era sociala medier uppdaterade med bilder ifrån mässan.
EFTER MÄSSAN
Nu är det dags att återkoppla till alla besökare. Skicka ett mail och tacka för deras besök i montern. Påminn dem om vilka ni är och visa att ni kommer ihåg dem.
Följ upp ert syffe och mål på mässan. Vad blev utfallet? Vad har varit bra och vad har varit mindre bra? Sammanställ och spara allt så ni har underlag inför nästa mässa.